Weet jij welke apparaten bij jou in huis de meeste energie verbruiken? Veel mensen hebben hier geen inzicht in en hebben dus geen idee hoeveel elektriciteit en gas ze gebruiken. Dat is zonde, want maar liefst 86 procent van je energierekening gaat op aan kosten waar je zelf invloed op hebt. Energie besparen gaat dus een stuk makkelijker wanneer je weet waar je energie aan verbruikt. Ga daarom slim om met je apparaten en verwarm je huis op een doordachte manier. Goed voor het milieu én voor je portemonnee. Graag geven we je 7 simpele tips.
Wist je dat ruim 30% van je energierekening gaat naar stroomverbruik? Door energiezuinig met je apparaten en verlichting om te gaan kun je honderden euro’s per jaar besparen. Zo kun je jouw apparaten beter uitschakelen dan op stand-by laten staan. Dit “sluipverbruik” is namelijk verantwoordelijk voor gemiddeld 450 kWh stroom per jaar, wat kan neerkomen op gemiddeld 100 euro extra kosten op jaarbasis. Daarnaast is het slim om op de energielabels te letten wanneer je nieuwe apparaten aanschaft. Hoe groener de kleur van het label, hoe zuiniger het apparaat. Haal ook de oplader van je telefoon of elektrische tandenborstel uit het stopcontact wanneer het apparaat volledig is opgeladen.
Verlichting is in veel huizen een grote energiepost. Door alle gloeilampen te vervangen door energiezuinige LED-lampen bespaar je tientallen euro’s per jaar op jouw energierekening. Laat bovendien je verlichting niet onnodig branden. Dit geldt ook wanneer je zuinige lampen hebt.
Korter douchen doe je voor het milieu en voor je portemonnee. Het warm maken van water kost namelijk veel energie, en dus geld. Ga ook niet te veel in bad, dit kost 3 keer zoveel water als een douche van 5 minuten. Bovendien is het slim om een waterbesparende douchekop aan te schaffen. Je merkt geen verschil in gebruik en toch bespaar je ongeveer 40 euro per jaar!
Niet alleen het verbruik van water, ook vocht in huis is een boosdoener voor jouw energierekening. Het verwarmen van een vochtige ruimte kost meer energie. Het aanschaffen van een ontvochtiger kan hiervoor een goede oplossing zijn. Dit is niet alleen goed voor je energieverbruik, maar ook voor je gezondheid. Klik hier om ons volledige assortiment ontvochtigers te bekijken.
Een goede manier om energie te besparen is slimmer verwarmen. Zo is het bijvoorbeeld slim om de deuren in je huis gesloten te houden en bij tocht, een tochtstrip aan te schaffen. Daarbij is het aan te raden om alleen de ruimtes te verwarmen waar je veel bent. Zet dus de verwarming uit in de ruimtes waar je nauwelijks komt. Een slimmere keuze voor bijvoorbeeld de slaapkamer, is bijverwarming (zie vorige nieuwsbericht). Een goede investering zou daarbij zijn om een slimme thermostaat aan te schaffen. Op lange termijn kan je hier vele euro’s mee besparen. Een andere besparingstip is om simpelweg de thermostaat een graadje lager te zetten en een lekkere warme trui aan te trekken.
Jouw wasmachine gebruikt veel stroom voor het verwarmen van water. Je kunt dus enorm veel energie besparen door een kouder en langer programma te verkiezen boven een warmer en korter programma. Probeer daarom de eco-stand van jouw wasmachine te gebruiken. Kijk daarnaast ook of je andere apparaten hebt met een eco-stand. Dit zijn misschien apparaten waarvan je het niet snel verwacht, zoals je wifi router, televisie of afwasmachine.
De meeste mensen vervangen elektrische apparaten pas wanneer deze kapotgaan. Voor sommige producten is het echter veel klimaatvriendelijker en vaak ook veel goedkoper om dit eerder te doen. Zo kun je op je koelkast, wasmachine, vriezer, droger en televisie op lange termijn veel geld besparen door deze op tijd te vervangen door een milieuvriendelijker en zuiniger model. Veel elektrische apparaten verbruiken momenteel de helft minder elektriciteit dan oudere modellen ervan.
Wist je dat een ijslaagje van 2 millimeter op het vrieselement genoeg is om je vriezer koud te houden? Een ijslaag van meer dan 2 millimeter betekent tien procent meer stroomverbruik! Daarbij werkt een vriezer pas echt goed wanneer je hem regelmatig ontdooit. Stel de temperatuur van jouw vriezer in op -18 graden. Kouder is niet nodig, dan ontstaat er weer te veel ijs. Wil je iets uit de vriezer ontdooien? Zet het bevroren product dan in de koelkast. Zo hoeft de koelkast niet zo hard te werken. Een win-win situatie!