Zuinig verwarmen zonder gas met een split unit airconditioner van Qlima.

­­Energiezuinig koelen en verwarmen met de airco’s van Qlima

De energieprijzen zijn nooit zo hoog geweest. Daarom is het verstandig om te kijken naar alternatieve manieren om jouw woning te verwarmen. Een split unit airconditioner is een bijzonder zuinig alternatief voor het verwarmen van jouw huis in koud weer. Deze verwarmt namelijk op elektriciteit met een energielabel A++. Door het warmtepompsysteem is het rendement hoog en is het apparaat aanzienlijk zuiniger dan alternatieven.

Bij warm weer is de split unit airconditioner een uitstekende manier om jouw woning koel te houden. De split units van Qlima koelen met energielabel A+++ en werken met hetzelfde luchtwarmtepompsysteem waardoor rendement hoog is en verbruik laag. 

Wat is een split unit airconditioner?

De naam zegt het al, een ‘split unit airconditioner’ is gesplitst. Er is namelijk een binnen unit en buiten unit die verbonden zijn via koelleidingen. Die buiten unit zet je bijvoorbeeld op het dak van je uitbouw, in je tuin of je hangt hem op aan de buitenmuur van je huis. De binnen unit hang je op de plek die je wilt koelen, zoals je thuiskantoor, slaap- of woonkamer. Wil je meer ruimtes of verdiepingen koelen, dan kun je een zwaardere buiten unit kiezen die je kunt verbinden aan meerdere binnen units.

Energiezuinig luchtwarmtepompsysteem

Airconditioners staan vaak nog te boek als energieslurpers, maar bij de split unit airconditioners van Qlima is dat door technologische ontwikkelingen niet meer het geval. Onze split unit airco’s verwarmen met energielabel A++ en koelen met A+++. Niet alleen beter voor jouw portemonnee, maar ook voor het milieu.

Onze split unit airco’s maken namelijk gebruik van een luchtwarmtepompsysteem met inverter techniek. Stel je gaat verwarmen, een luchtwarmtepomp creëert dan geen warmte, maar pakt deze buiten uit de lucht en verplaatst deze naar binnen. Doordat er geen warmte gecreëerd hoef te worden is het stroomverbruik enorm laag. Ook als het buiten koud is, kan de warmtepomp nog steeds genoeg warmte uit de lucht onttrekken. 

De inverter techniek zorgt ervoor dat de temperatuur binnen altijd constant blijft, hierdoor hoeft de airco door de dag heen alleen kleine correcties te doen van een halve graad. De airco hoeft dus nooit heel hard te werken waardoor het energieverbruik laag blijf.

Een bijkomend voordeel hiervan is dat het zuiniger is om de airconditioner constant aan te hebben staan, dan dat het is om hem sporadisch aan te zetten. Hierdoor is de temperatuur binnen altijd aangenaam.

Hoog rendement

In tegenstelling tot traditionele manieren van verwarmen, is dit systeem niet gebaseerd op het verbranden van brandstof, maar op het verplaatsen van warmte. Het systeem weet daardoor tegen een laag energieverbruik een hoge verwarmingscapaciteit te realiseren.

In vergelijking met een elektrische verwarming ligt het rendement van de warmtepomp maar liefst vier keer hoger.

Een warmtepomp werkt op elektriciteit, maar heeft veel minder energie nodig dan een hr-ketel. Het rendement van deze pompen is hoog, en wordt aangegeven met de (S)COP (Coëfficiënt Of Performance).

Het getal hierachter geeft de verhouding aan tussen de hoeveelheid energie die de pomp nodig heeft en de hoeveelheid warmte die de pomp afgeeft. Als de COP bijvoorbeeld 1 zou zijn, dan betekent dit dat de warmtepomp net zoveel warmte afgeeft als deze aan energie verbruikt. De meeste Qlima pompen hebben een (S)COP van tussen de 3,5 en de 4,5: dit is dus een rendement van maar liefst 350 tot 450 procent.

De voordelen van een split unit airconditioner

Apparaten maken geluid. En hoewel de ene airconditioner stiller is dan de andere hoor je het apparaat altijd werken. Vervelend als je bijvoorbeeld wilt slapen of werken. Een split unit airconditioner lost dit op door het werkende deel buiten te zetten. Het geluid is dan niet weg, maar het is wel verplaatst naar een plek waar je er geen last van hebt.

Door die buiten unit is  airconditioner een stuk krachtiger dan een mobiele airco. Afhankelijk van het model verwarmen ze met gemak ruimtes van 35m² tot 110m². Ook doet een split airconditioner dit een stuk sneller én zuiniger dan zijn mobiele broertje.

Als een split unit werkt blijft hij dezelfde lucht rondcirculeren in een ruimte, waardoor hij efficiënt koelt. Iedere keer dat de lucht door de airco komt wordt deze niet alleen gekoeld, maar wordt deze ook gefilterd en wordt er vocht onttrokken uit de lucht. Door de luchtvochtigheid omlaag te brengen wordt de gevoelstemperatuur in de ruimte prettiger en koelt de airconditioner beter. De split unit voert dat vocht zelf af naar buiten toe.

Koelen, verwarmen en meer

De split unit airconditioners van Qlima doen meer dan alleen koelen. Ze kunnen jouw ruimtes in de winter namelijk ook verwarmen tot 26 graden. Je kunt de airco dus het gehele jaar door gebruiken.  En door de zuinige verwarmfunctie kun je in de winter flink besparen op je stookkosten.

Wanneer de airco aanstaat behandeld deze ook de lucht in de ruimte. Vocht wordt onttrokken aan de lucht, waardoor de airco makkelijker koelt en verwarmt en waardoor de gevoelstemperatuur in het algemeen als prettiger ervaren wordt. Ook heeft de binnen unit filters die de luchtkwaliteit in de ruimte verbeteren.

Naast een afstandsbediening beschikken de split unit airconditioners van Qlima ook over een Wifi module. Hierdoor kun je de airco eenvoudig op afstand bedienen met je mobiele telefoon. Ook wanneer je niet thuis bent.

Zelf installeren?

Wil je de split unit graag zelf installeren en zo besparen op installatiekosten? Dat kan. Alles wat je nodig hebt wordt meegeleverd met de split unit airco’s van Qlima. Alleen de laatste handeling, het koppelen van de koelleidingen moet vanuit milieu oogpunt door een gecertificeerde monteur uitgevoerd worden. Deze service zit in de prijs inbegrepen.

Interesse en vergelijken

Onze split unit airconditioners worden door verschillende partners aangeboden. Bekijk en vergelijk de aanbieders hier.