Wil jij het in de winter aangenaam warm hebben zonder dat de stookkosten de pan uit rijzen? Lees voordat je de thermostaat omhoog gooit eerst onze 5 handige tips om jouw huis warm te houden, zonder hoge kosten.
Tip 1: Verwarm alleen daar waar je bent
Houd deuren tijdens koude winterdagen zoveel mogelijk gesloten. Kleinere ruimtes zijn nu eenmaal makkelijker te verwarmen. Sluit ook je gordijnen zodat deze de kou buiten houden. Wel is het belangrijk dat de gordijnen niet over de radiator heen vallen. Dat kan, net als kasten en banken, de warmtestraling juist tegenhouden. Je hoeft ook niet de CV het hele huis te laten verwarmen. Verwarm enkel daar waar je bent.
Tip 2: Zet de CV overdag een graadje lager
Door overdag je CV een graadje lager te zetten bespaar je zo’n 7% van je energieverbruik. Ook is het slim om de CV één uur voor je gaat slapen een paar graden lager te zetten. Zet de CV niet helemaal uit. Zo voorkom je dat de leidingen bevriezen of dat het tot de middag duurt totdat je huis weer lekker warm is.
Tip 3: Check je CV-ketel
Merk je dat het lang duurt om je woning op te warmen? Jaarlijks onderhoud door een professional voorkomt dat de CV-ketel je in de steek laat. Bij CV-ketels van 10 jaar of ouder kan het verstandig zijn om de ketel te vervangen. Daarmee bespaar je ook direct op je stookkosten, want een nieuwe ketel kan ervoor zorgen dat je op jaarbasis zo’n € 230,- bespaart op je gasverbruik.
Tip 4: Zorg voor ventilatie en isolatie
Ken je dat vervelende gevoel, dat het tocht in je nek? Dit kan komen door de tocht en instroom van koude lucht via naden en kieren. Een simpele tochtstrip bij de voordeur, tussendeur of het kozijn kan veel verschil maken. Check daarnaast je ventilatieroosters, want goede ventilatie is erg belangrijk voor een gezond binnenklimaat.
Tip 5: Alternatieve verwarmingsbronnen
Ben je op zoek naar een verwarmingsoplossing voor een ruimte zonder CV? Of wil je kortstondig bijverwarmen? Er zijn natuurlijk veel verschillende manieren om een ruimte te verwarmen. Om ervoor te zorgen dat jij warm de winter doorkomt hebben wij hieronder enkele verwarmingsbronnen uitgelegd.
Wanneer je behoefte hebt aan extra warmte tijdens de koude winterdagen is bijverwarming een praktische en flexibele optie. Bijverwarming wordt ingezet wanneer een ruimte niet goed op temperatuur blijft, zoals bijvoorbeeld een zolderkamer, (bij)keuken of hobbyruimte. Bijverwarming biedt snel en gericht resultaat, maar is ook nog eens energiezuinig en dus gunstig voor de portemonnee. Ook is een alternatieve verwarmingsbron goed inzetbaar wanneer een ruimte niet over een CV beschikt, zoals bijvoorbeeld de garage of schuur. Qlima heeft een uitgebreid assortiment aan alternatieve verwarmingsbronnen. De opties voor bijverwarming en alternatieve hoofdverwarming leggen we hieronder uitgebreid uit.
Ben jij op zoek naar een warmtebron die snel warmte biedt? Dan is een elektrische kachel de beste optie. De werking is kinderspel. Stekker in het stopcontact en het apparaat begint te verwarmen. Er bestaan verschillende soorten elektrische kachels. Deze hebben allemaal diverse capaciteiten. Een kachel die snel warmte verspreidt is de ventilatorkachel. Deze kachel is enorm effectief. Het enige nadeel is dat het geluid van de ventilator storend kan zijn. Voor ruimtes waar je wat langer verblijft is een oliegevulde radiator of een convector kachel een slimme keuze. Voor extra sfeer in huis heeft Qlima ook wandmodellen met een vlameffect. Ontbreekt er een CV in de ruimte? Dan kun je ook een warmtepaneel aan de muur bevestigen. Meer weten over elektrische kachels?
Een petroleumkachel is goed inzetbaar wanneer een ruimte niet over een CV beschikt, zoals bijvoorbeeld de schuur. Met één druk op de knop start de kachel op en binnen 5 minuten is de ruimte gevuld met een aangename warmte. Dit maakt Qlima petroleumkachels bijzonder efficiënt en kostenbesparend. Doordat Qlima petroleumkachels geen afvoer of leidingen nodig hebben, maak je geen kosten voor de installatie. Daarbij zijn ze ook nog eens licht van gewicht en dus eenvoudig te verplaatsen. Alle Qlima petroleumkachels branden op hoogwaardige kachelbrandstof. De kousmodellen werken op batterijen en zijn dus overal inzetbaar. De laserkachels bieden extra comfort in de vorm van een thermostaatfunctie. De laserkachel beschikt ook over een spaarstand en vorstbeveiliging, hiervoor is een minimum aan stroom noodzakelijk.
Qlima petroleumkachels hebben een lange levensduur en zijn goedkoper in gebruik dan bijvoorbeeld elektrische kachels. Bovendien ontvang je op alle Qlima petroleumkachels maar liefst vier jaar garantie. Lees meer over onze petroleumkachels?
Een andere vorm van bijverwarming is de gaskachel. Gaskachels van Qlima zijn eenvoudig te verplaatsen en bijzonder veilig in gebruik. De kachels zijn met één druk op de knop te ontsteken. Het geavanceerde ODS-systeem meet continu of er voldoende zuurstof in de lucht is. Daarbij wordt de gastoevoer automatisch onderbroken wanneer de vlam uitgaat of er een onveilige situatie zou ontstaan. Daarom kan je met een gerust hart kiezen voor een Qlima gaskachel. Bij Qlima hebben we twee soorten gaskachels in het assortiment. De Hybride gaskachels zijn voorzien van een elektrisch verwarmelement waardoor deze soort kachel extra capaciteit biedt. Daarnaast hebben we ook nog de Red flame gaskachels. Deze modellen hebben een zichtbare vlam. Dit zorgt voor extra veel sfeer wanneer jij op de bank zit tijdens de koude winterdagen. Meer informatie over gaskachels.
Naast de verkoelende werking in de zomer biedt een split-unit airco ook aangename warmte in de winter. Tegelijkertijd regelt een airco de luchtvochtigheid en zuiverheid van het binnenklimaat. Zelfs hartje winter kan de warmtepomp warmte uit de buitenlucht onttrekken en deze aan de binnen unit afgeven. Je zult merken dat je, dankzij de gerichte warmte van een airco, met name in het voor- en najaar, de centrale verwarming minder hoog hoeft in te stellen. Dit effect zie je terug op de energienota en dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen! Klik op de link en kom alles te weten over onze Qlima Split-unit airco’s.
Zoek je naar een meer permanente verwarmoplossing? Dan is een pelletkachel misschien iets voor jou. Lees hier meer over de voordelen en het gebruik van een pelletkachel.