Info en support Bevochtigers

Veelgestelde Vragen

Bevochtigers

Algemene informatie luchtbevochtigers

Waarom zou ik een luchtbevochtiger gebruiken?

In ruimtes waar de relatieve luchtvochtigheid laag is kunt u last krijgen van een droge keel of huid en droge slijmvliezen of lippen. Lensdragers kunnen irritatie aan ogen ondervinden. Eveneens is een te lage luchtvochtigheid niet goed voor uw houten meubels of uw muziekinstrumenten (piano, gitaar, etc.), deze kunnen gaan “werken” of “kraken”, met mogelijk onherstelbare schade als gevolg.

Een ander onprettig verschijnsel dat zich in geval van drogere lucht veelvuldig voordoet, is statische elektriciteit. Door de luchtvochtigheid te verhogen kunnen bovenstaande situaties beperkt of zelfs voorkomen worden.

Wat is de aanbevolen luchtvochtigheidsgraad?

Een relatieve luchtvochtigheid van 50 – 60% wordt door de meeste mensen als prettig ervaren. Zowel bij de H108 en de H610 kan de bevochtigingscapaciteit ingesteld worden. Tevens is bij de H610 de gewenste relatieve luchtvochtigheid (40%, 50%, 60%) in te stellen.

Hoe werkt een luchtbevochtiger precies?

De Qlima luchtbevochtigers vernevelen water met behulp van een element dat met een hoge frequentie (ultrasoon) en kleine amplitude trilt. Hierdoor komt water als nevel vrij welke middels een luchtstroom in de ruimte gebracht worden. Deze nevel is koud en vormt geen risico. Door de toegepaste technieken is het energieverbruik van de apparaten laag.

Accumulatie van opgeloste stoffen in het water (bijv. kalk) kan de werking van het apparaat beïnvloeden. Om optimaal functioneren te waarborgen dient de binnenzijde van de luchtbevochtiger regelmatig gereinigd te worden. Dit kan gedaan worden met een doek of zachte borstel. Agressieve reinigings- of ontkalkingsmiddelen mogen niet gebruikt worden. Door het toestel goed te onderhouden wordt een goede werking gewaarborgd en kalkaanslag op bijvoorbeeld meubilair voorkomen.

Wat is het voordeel van ultrafijne nevel?

Middels hoogfrequente trillingen worden minieme vochtdeeltjes in de lucht gebracht. Het ultrasoon element zorgt hiervoor. Hierdoor ontstaat zogenaamde 'cool mist'.       

Mag ik mijn luchtbevochtiger in de zelfde ruimte gebruiken als mijn airconditioner en luchtreiniger?

U kunt uw luchtbevochtiger in dezelfde ruimte(s) gebruiken als uw airconditioner en luchtreiniger. Houdt u er wel rekening mee dat airconditioners bij afkoeling van de lucht deze ook ontvochtigen. Dit kan het effect van uw luchtbevochtiger teniet doen. In het West Europese klimaat is echter nauwelijks sprake van droge (woestijn) warmte. Wanneer een airconditioner gewenst is, is er meestal sprake van een te hoge luchtvochtigheid.

Stilstaand water levert risico’s voor bacteriegroei. Hoe zit dit bij luchtbevochtigers?

Om het risico op verspreiding van ziektekiemen te minimaliseren moet het water in een luchtbevochtiger elke dag ververst worden. Indien de luchtbevochtiger niet gebruikt wordt, moet het toestel geleegd en gedroogd worden (door het bijvoorbeeld een aantal dagen open te laten staan). Om het risico van bacteriespreiding tegen te gaan zijn verschillende types van Qlima uitgerust met een antibacterieel filter. Bij andere types Qlima luchtbevochtigers vindt desinfectie van het water plaats door het water kortstondig, voor ultrasoon vernevelen, op te warmen tot ca. 70°C.

Welke luchtbevochtiger is voor mij geschikt?

Welke luchtbevochtiger is voor mij het meest geschikt?

De keuze van het type luchtbevochtiger hangt af van verschillende aspecten. De Qlima luchtbevochtigers werken met een ultrasoon verdampingssysteem en creëren ‘cool mist’. Hiermee wordt de ruime capaciteit gecombineerd met een geruisloze werking en een laag stroomverbruik.

 

Hoe lang duurt het om de relatieve luchtvochtigheid te laten stijgen in een ruimte?

De prestatie van uw luchtbevochtiger is afhankelijk van het gebruik, plaatsing en omstandigheden. Vanzelfsprekend is het belangrijk het apparaat goed te onderhouden. Reinig het ultrasoon element, het waterreservoir en het (in sommige types aanwezige) gaasfilter regelmatig, zodat het apparaat optimaal kan functioneren.

Hoe hoger de temperatuur is in de ruimte, hoe meer vocht aan de lucht (en objecten) toegevoegd kan worden. Het kan weken duren voordat de relatieve luchtvochtigheid structureel hoger wordt. Pas als de bouwmaterialen, meubels etc een vochtgehalte hebben, in goed evenwicht met de gewenste vochtigheid, ontstaat een comfortabele balans.

Let op: De relatieve luchtvochtigheid is afhankelijk van de hoeveelheid vocht in de lucht en de temperatuur van de lucht. Wanneer de temperatuur daalt, zal bij gelijkblijvende hoeveelheid waterdamp (gram vocht / m3 lucht) de relatieve luchtvochtigheid stijgen. Wanneer de temperatuur stijgt, zal bij gelijkblijvende hoeveelheid waterdamp de relatieve luchtvochtigheid dalen.

Werking Qlima luchtbevochtigers

Kan ik de luchtbevochtiger na aankoop meteen aanzetten?

Ja hoor, na het vullen van het waterreservoir kan het toestel gelijk aangezet worden.

 

Kan gewoon kraanwater voor de bevochtiger gebruikt worden?

Afhankelijk van de hardheid van het water, kan gewoon kraanwatergebruikt worden voor de bevochtiger. Bij een hardheid tussen de 40 en 75 mg calcium carbonaat per liter kan kraanwater gebruikt worden. Wanneer het niveau hoger ligt, zal er waarschijnlijk aanslag ontstaan binnen het product en / of op oppervlakken of objecten die het product omgeven. Bij een hardheid hoger dan 75 mg calcium carbonaat per liter adviseert Qlima gedemineraliseerd water te gebruiken. Dit om schade aan het apparaat te voorkomen.

Moet ik warm of koud water gebruiken in mijn luchtbevochtiger?

Gebruik altijd koud, schoon (leiding)water voor het vullen van het waterreservoir van de luchtbevochtiger.

Kan ik mijn luchtbevochtiger permanent laten aanstaan?

Ja hoor, geen enkel probleem. Uw Qlima luchtbevochtiger is ontworpen om permanent in werking te zijn.

Waarom verwarmt mijn luchtbevochtiger eerst het water en koelt het vervolgens af?

Dit is de zogenoemde sterilisatiefunctie. Door het water eerst te verwarmen tot 70 graden en vervolgens weer af te koelen naar 30 graden worden bacteriën gedood en wordt veilig bevochtigd.

           

Hoe vaak moet het water van een luchtbevochtiger ververst worden?

Het water dient elke dag vervangen te worden. In kalkrijke gebieden moet dagelijks het apparaat van binnen gereinigd worden om dichtslibbing te voorkomen. Dit kan met schoonmaakazijn.Eventueel kan gedestilleerd water gebruikt worden om kalkaanslag te voorkomen.

Wat is het soort witte poeder dat uit de bevochtiger komt?

Dit is geen defect. Het witte poeder wordt gevormd door mineralen, waaronder kalk, die zich in het water bevinden. Wanneer u gedemineraliseerd water (demi water) gebruikt, heeft u hier geen last van.

Mijn luchtbevochtiger staat al geruime tijd aan, maar de relatieve luchtvochtigheid stijgt nauwelijks. Hoe komt dit?

Het kan zijn dat veel gegenereerd vocht ook naar andere ruimtes gaat. Sluit zoveel mogelijk de deuren en ramen. De capaciteit van uw luchtbevochtiger kan dan te laag zijn voor de totale ruimte waar deze gebruikt wordt.

Meubilair en/of muren absorberen vocht wat onttrokken wordt aan de omgevingslucht. Dit proces gaat langzaam en is vaak van langduriger aard.

Het toepassen van één of meerdere bevochtigers kan een oplossing brengen.

Wat is de functie van het aromareservoir?

Met het speciaal aromareservoir kan tijdens het bevochtigen een aangename geur in de ruimte verspreid worden.