Info en support Mobiele airconditioners

Veelgestelde vragen

Mobiele airconditioners

Type airconditioner

Wat is het verschil tussen een mobiele airco en een split-unit?

Een mobiele airco voert de warmte af in de uitgeblazen lucht (door de raamkier) en een split-unit brengt de warmte via het koelgas naar de buitenunit waar het wordt afgegeven. Hierdoor kan een split-unit efficienter zijn dan een mobiele airco.

Bovendien is een split unit airconditioner stiller in gebruik dan een mobiele airco.

Welke capaciteit heb ik nodig ?

Dat is afhankelijk van de inhoud van de ruimte die u wilt koelen met een airconditioner, van de condities van de ruimte en van wat u verwacht. U moet dus tegenvragen gaan stellen:

Hoe groot is de ruimte in m3?

Is de ruimte goed geïsoleerd – daarmee wordt ook bedoeld: zijn de muren dik (huis) of dun (caravan of houtbouw) - en voorzien van zonwering?

Is de ruimte die gekoeld moet worden goed geïsoleerd? Dan is ongeveer 100-120W koelvermogen per m³ nodig.  

Is de ruimte niet goed geïsoleerd? Dan moet u zeker rekenen met 160W (of meer) koelvermogen per m³.

Als u verwacht bij felle zon de kamer te kunnen koelen richting 20° C, dan moet u echt een split-unit overwegen. Een mobiele airconditioner zorgt vooral voor plaatselijke koeling.

Let wel: de opgegeven capaciteit is altijd een indicatie van de maximum te koelen ruimte.

Het vermogen van het apparaat is 2,9 kW. Is dat niet duur aan stroomverbruik?

Het vermogen van de airconditioner geeft hoeveel energie aan koeling kan worden opgewekt met de airconditioner. Dat is dus niet hetzelfde als het verbruik van de airco. Een airco met een vermogen van 2,9kW levert dus een koelvermogen van 2,9kW. Het stroomverbruik van deze airco is maar 1,2Kw.

Kan ik met een beetje overcapaciteit de hele verdieping koelen als de deuren open blijven staan?

Dit mag u niet verwachten, de lucht beweegt zich niet zodanig dat deze de airco zal bereiken; bovendien geldt: warme lucht stijgt op, dus op de eerste verdieping komt ook de warmte van beneden.

Daarom is er al gauw meer warmte(energie) aanwezig dan koelenergie.

Werking airconditioner

Als de afvoerslang van de airco uit het raam moet hangen, komt toch alle warmte weer naar binnen?

De afvoer is nodig om de warme lucht af te voeren naar buiten. Daarmee komt er inderdaad weer wat relatief warme, lucht binnen in de ruimte die het apparaat weer moet gaan koelen.

U kunt er daarom het beste voor zorgen dat de ontstane kier zo klein mogelijk is.

Hoe lang duurt het om een kamer ruimte te koelen met de airco?

Dat is helemaal afhankelijk van de inhoud van de kamer die u wilt koelen en de hoeveelheid warmte(toevoer) in die ruimte. Dit is dus niet eenvoudig te beantwoorden.

Houd rekening met warmte die al in de materie (muren, meubels etc.) aanwezig is en zie het koelproces als een soort touwtrekwedstrijd tussen warmte-energie en koelenergie.

Let wel: hoe eerder u de airco aan zet, hoe beter: het is makkelijker om de temperatuur vast te houden dan om de temperatuur in de ruimte te laten dalen.

Als u door het apparaat ’s nachts te laten draaien de materie weet te koelen, levert dat overdag soms meer profijt op dan de airco overdag laten draaien: de muren nemen overdag nl. eerst de warmte op alvorens de lucht wordt verwarmd.

 

Kan ik de mobiele airco 2 uurtjes op de bijv. de kinderkamer laten draaien en vervolgens 2 uur op de ouderslaapkamer zetten?

Uit de praktijk blijkt dat 2 uur koelen niet voldoende is om echt resultaat te behalen: door het ontvochtigen krijgt u wel een wat beter klimaat.

Kan ik de mobiele airco meteen aanzetten na aankoop?

Nee, net als bij een koelkast of vrieskast moet de mobiele airco na vervoer eerst minimaal 2 uur stilstaan voordat je hem kunt gebruiken.

Als bij het koelen water vrijkomt, waar blijft dat dan?

Doordat de aangezogen lucht langs de ijskoude verdamper stroomt, condenseert de uit die lucht opgenomen waterdamp.

Deze druppeltjes worden opgevangen in een bakje dat moet worden leeggemaakt of dit water wordt, zoals bij de nieuwe airco's van Qlima, gebruikt om de condenser te koelen. Hierdoor verdampt het water en wordt samen met de warme lucht naar buiten geblazen.

Je hoeft bij de Qlima airco's dus geen bakjes met water te legen. Via de afvoerslang wordt dit naar buiten geblazen.