Info en support Ontvochtigers

Vochtproblemen: herkennen en voorkomen

Vochtproblemen: herkennen en voorkomenEen afwijkende luchtvochtigheid en vochtproblemen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken. Bovendien tasten vochtproblemen het interieur en de bouwkundige kwaliteit van een huis aan. Daarom is het belangrijk om vochtproblemen te herkennen en te voorkomen. 

Vochtproblemen voorkom je met een goede ontvochtiger. Bekijk hier alvast ons assortiment en vind de Qlima luchtontvochtiger die bij je past.

undefined

Oorzaken van een afwijkende luchtvochtigheid

Zowel binnen als buiten zit vocht in de lucht. In huis beïnvloeden de bewoners de luchtvochtigheid. Mensen brengen alleen al met hun aanwezigheid (ademen, transpireren) vocht in de lucht. Hun bezigheden, zoals was drogen en douchen, voegen daar liters water toe. Een dagelijkse hoeveelheid van in totaal tien tot elf liter per woning is normaal.

Hoe herken je een vochtprobleem?

Te weinig vocht

 • Bij een te lage luchtvochtigheid raken de slijmvliezen geïrriteerd
 • Je krijgt vaak prikkelende ogen, irritatie aan je lenzen of een droge keel

Klinkt dit bekend? Bekijk dan onze veelgestelde vragen over luchtbevochtigers

Te veel vocht

 • Meer huisstofmijt, schimmels en andere beestjes die graag vertoeven in een vochtige omgeving
 • Bij mensen die er gevoelig voor zijn kunnen klachten aan de luchtwegen ontstaan
 • Schimmels en verkleuringen op de muur
 • Stucwerk en behang laten los
 • Een muffe lucht in huis
 • Ramen die lang beslagen blijven

Lijkt het erop dat er te veel vocht in de ruimte aanwezig is? Om zeker te weten of er een vochtprobleem is, kun je de luchtvochtigheid in de ruimte meten. 

Luchtvochtigheid meten met een hygrometer

Het meten van de vochtigheid in een ruimte gebeurt met behulp van een hygrometer. Deze geeft aan hoeveel waterdamp zich op een moment in de lucht bevindt ten opzichte van de maximaal mogelijke luchtvochtigheid bij die temperatuur. Het maximum bedraagt 100 procent, het minimum 0. In een aangenaam binnenklimaat geldt 50 procent als richtlijn.

Hoe voorkom je een vochtprobleem?

1. Ventileren

Het eerste wat je kunt doen om vochtproblemen te voorkomen of verminderen, is ventileren. Dat betekent een raam open zetten of de ventilator aan na het douchen, koken met de afzuigkap aan en dagelijks de slaap- en leefruimtes luchten. Afhankelijk van de weersomstandigheden zal de toevoer van verse buitenlucht de luchtvochtigheid flink verminderen.

2. Isoleren

Op bouwkundig gebied draagt woningisolatie bij aan een betere vochtregulatie. Daarmee wordt het overigens nog belangrijker om te ventileren. Twijfel je over de beste aanpak, vraag dan advies aan een vakman. Je kunt ook informatie inwinnen bij een belangenorganisatie als de Vereniging Eigen Huis of de Toetslijst Gezond en Veilig Wonen doorlopen. Bij een huurwoning kun je de eigenaar aanspreken. 

3. Reguleren

Voor een gunstig binnenklimaat moet de luchtvochtigheid in balans blijven, rond de 50 procent. Omdat deze sterk varieert met weersomstandigheden en activiteiten in huis, kun je de aanschaf overwegen van een luchtontvochtiger of luchtbevochtiger. Een ontvochtiger onttrekt lucht aan de ruimte en koelt deze. Hierdoor slaat waterdamp neer die wordt opgevangen. Warme, drogere lucht gaat vervolgens terug in de ruimte. Een bevochtiger voegt juist vocht aan de lucht toe. Dat kan zinvol zijn in een ruimte met bijvoorbeeld muziekinstrumenten of kwetsbare kunstwerken.

undefined

Luchtontvochtigers en bevochtigers

Luchtontvochtigers van Qlima pakken vochtproblemen daadkrachtig aan. Ze zijn te gebruiken met een reservoir of permanente waterafvoer. De verschillende modellen hebben een systeem dat pollen en stofdeeltjes uit de lucht filtert. Hierdoor dragen ze bij aan een gezond binnenklimaat. Een ingebouwde hygrometer monitort automatisch de luchtvochtigheid. De Qlima luchtbevochtigers brengen minieme vochtdeeltjes in de lucht om de luchtkwaliteit te verbeteren. De apparaten zijn voorzien van een vochtmeter en de meeste modellen zijn uitgerust met een timer.

Passende oplossing voor iedere situatie

De luchtontvochtigers van Qlima zijn flexibel inzetbaar en verkrijgbaar in verschillende maten. Hierdoor is voor elke ruimte in huis een geschikte luchtontvochtiger te vinden. Qlima luchtontvochtigers worden onder andere gebruikt in woonkamers, kelders, washokken, slaapkamers, garages, bergingen en hobbyruimtes.

Onze meest verkochte luchtontvochtigers

 1. Qlima D612 - Ideaal voor in de badkamer 
 2. Qlima DD208 white - Speciaal voor koude ruimtes
 3. de D 630 P Smart - Krachtpatser met pompfunctie

 undefined