Zo zorg je voor een gezonde lucht in huis!
Gezond leven

Zo zorg je voor een gezonde lucht in huis!

Een gezonde levensstijl begint bij een gezonde omgeving en schone lucht speelt daarin een cruciale rol. De kwaliteit van de lucht die we inademen heeft een directe invloed op ons welzijn.
Wat zijn de oorzaken van een ongezonde lucht en wat kun je doen om de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren?

Laat je huis af en toe doorluchten

In de herfst en winter gaat de buitentemperatuur omlaag en dus wordt er in de meeste huishoudens weer van alles gedaan om het warm te krijgen in huis. De verwarming, houtkachel of open haard gaat weer aan en de ramen en deuren worden gesloten. Het gebrek aan verse luchttoevoer in huis kan leiden tot ophoping van verontreinigingen en een daling van de luchtkwaliteit. Vooral in goed geïsoleerde huizen vindt er onvoldoende ventilatie plaats. Zet daarom toch regelmatig even de ramen open. De frisse lucht van buiten is droog (ook als het regent) en is goed voor het binnenklimaat. Bovendien warmt droge lucht sneller op. 

Regelmatig stofzuigen en schoonmaken

Stof, huisstofmijt en andere allergenen kunnen zich ophopen in tapijten, stoffering en onvoldoende gereinigde ventilatiesystemen en daardoor vermindert de luchtkwaliteit in huis. Ook kunnen huisdieren allergenen in de lucht brengen, zoals huidschilfers, haren en speeksel, wat problematisch kan zijn voor mensen met allergieën. 
Regelmatig de boel afstoffen en stofzuigen zorgt ervoor dat er minder allergenen in huis rond dwarrelen.

Plaats een luchtreiniger in huis
Voor mensen die schone lucht in huis belangrijk vinden of voor mensen die allergisch zijn voor pollen en huisstofmijt is het gunstig om een luchtreiniger in huis te halen. Deze zijn speciaal ontworpen om de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren. Dit is wat ze doen:

 • Verwijderen van deeltjes
  Luchtreinigers kunnen deeltjes zoals stof, pollen, schimmelsporen en andere zwevende deeltjes uit de lucht verwijderen. Dit wordt vaak gedaan met behulp van een HEPA-filter (High Efficiency Particulate Air), dat zeer kleine deeltjes effectief kan opvangen.
 • Verwijderen van allergenen
  Voor mensen met allergieën kunnen luchtreinigers helpen bij het verminderen van allergenen in de lucht, zoals huidschilfers van huisdieren, stofmijt en pollen.
 • Verwijderen van rook en fijnstof
  Luchtreinigers kunnen helpen bij het verminderen van rookdeeltjes en fijnstof in de lucht, wat vooral nuttig kan zijn in gebieden met luchtvervuiling.
 • Neutraliseren van geuren
  Luchtreinigers met actieve koolstoffilters kunnen onaangename geuren uit de lucht absorberen en neutraliseren, waardoor de lucht frisser wordt

Het is belangrijk om te weten dat de effectiviteit van een luchtreiniger afhankelijk is van verschillende factoren, waaronder het type filter dat wordt gebruikt, de grootte van de ruimte, de luchtcirculatie en de specifieke verontreinigingen waarmee je te maken hebt. Als je overweegt een luchtreiniger aan te schaffen, is het raadzaam om de specificaties te controleren en het juiste type luchtreiniger te kiezen op basis van je specifieke behoeften.

Klik hier om ons assortiment te bekijken.