Info & Support

Brandstofkachels - Kous

Lees meer over Qlima kous brandstofkachels

FAQ - Brandstofkachels kous

Wat is het verschil tussen enkelbrander of dubbelbrander kouskachel?

Bij een enkelbrander wordt de brandstof verbrand in het verbrandingssysteem tot 750 ° 

Bij een dubbelbrander vindt er een eerste verbranding plaats tot 750 °C en daarna een tweede verbranding plaats tot 1150 °C.  

Omdat er bij de dubbelbrander een hogere verbrandingsgraad plaatsvindt is deze nagenoeg geurloos tijdens het branden. 

Waarvoor dient de Co2 module bij een kouskachel?

Een Co2 melder meet het zuurstofgehalte in de lucht rondom de kachel. 

Wanneer er te weinig ventilatie in de ruimte aanwezig is en/of slechte circulatie van lucht (warmere lucht bevat minder zuurstof) rondom de kouskachel kan er te weinig zuurstof bij de verbranding in de kachel komen waardoor je een onvolledige verbranding krijgt. De kachel zal hierdoor afslaan.

Kan de temperatuur van de kouskachel door middel van de ronde draaiknop ingesteld worden?

Het is helaas niet mogelijk om de temperatuur van de kouskachel te regelen. De kachel brand op 1 stand. Wanneer je de knop (waarmee je de kous omhoog draait) terugdraait zal je een onvolledige verbranding krijgen waardoor de kachel zal doven.

Wat is het verschil tussen een kouskachel en een laserkachel?

Er zijn twee typen petroleumkachels. Een kouskachel werkt zonder stroomaansluiting, waardoor deze ideaal voor gebruik in de kas. Geen gedoe met installatie of stroomaansluiting. Laserkachels hebben een minimum aan stroom nodig voor het laten functioneren van de elektronisch gestuurde brander en biedt extra gebruikscomfort, zoals een automatische vorstbeveiliging. 

Zijn petroleum kachels veilig?

De kachels zijn getest door erkende keuringsinstituten zoals NF of GS, alle petroleumkachels van Qlima zijn voorzien van het CE-keur. De kachels hebben een noodstop en omvalbeveiliging.  

Wanneer onvoldoende geventileerd wordt slaat de kachel automatisch af. Qlima kachels zijn een uiterst duurzame keuze: de garantie periode op bijna alle kachels is 4 jaar.  De praktijk leert echter dat de kachel een levensduur heeft van minimaal 15 tot 20 jaar. 

Stinkt de kachel tijdens gebruik?

Tijdens het aandoen geeft de kachel even (max. 1 à 2 minuten) wat geur af. Deze geur verdwijnt door extra te ventileren. Dit komt omdat de kachel niet direct op de temperatuur van 1200 °C de brandstof verbrandt. 

Ook tijdens het uitdoen ontstaat er geur, daar de niet verbran­de gassen overblijven. Denkt daarbij aan de geur die ontstaat na het uitblazen van een kaars. 

Handleidingen & Documenten

Waar kan ik de handleiding vinden?

Je vindt de handleiding in de doos. Als je de handleiding niet meer hebt, kun je deze online bekijken.

Onderhoud

Hoelang gaat een kous mee bij een kouskachel?

Een kous kan enige jaren goed blijven functioneren wanneer je hoge kwalitatieve brandstof gebruikt. Bij andere brandstofsoorten kan een kous hard gaan worden waardoor de kous niet meer gaat branden of dat de kous de brandstof niet meer goed tot bovenaan kan opzuigen, droog wordt en dan gaat verbranden bij het aanmaken. 

Wanneer moet de brandstoffilter vervangen worden?

Het advies is om het brandstoffilter voor ieder gebruik van de petroleumkachel te controleren/schoon te maken met hoogkwalitatieve brandstof waardoor het brandstoffilter een lange tijd gebruikt kan worden. De brandstoffilter kun je schoonmaken door deze uit te kloppen en met brandstof schoon te spoelen.  

Probleemoplossing

Waarom brandt mijn kouskachel niet of niet goed?

Wanneer een kouskachel niet of niet goed brand kan dit verschillende oorzaken hebben. 

Het is raadzaam om de kachel op de volgende punten te controleren; 

  • Zorg voor voldoende ventilatie en zorg ervoor dat de kouskachel vrij staat zodat er voldoende luchtcirculatie rondom de kachel is. Zo krijgt de kachel voldoende zuurstof toevoer waardoor je een stabiele verbranding krijgt.  
  • Geven de batterijen nog voldoende Volt? Wanneer de batterijen zwakker worden zullen deze onvoldoende Volt geven om de kachel te ontsteken. 
  • Wanneer u de branderpot uit de kachel neemt ziet u de Spark ontsteking. Dit zijn 2 pinnetjes welke tegen de kous komen. Wanneer deze in de kous geduwd wordt kan de kachel niet ontsteken. U kunt met een punt tangetje dit pinnetje iets verbuigen.  
  • Controleer of de wisseltank goed in de kachel geplaatst is voordat je de kachel gaat ontsteken. 
  • Zorg ervoor dat je gebruik maakt van hoge kwalitatieve (zuivere) brandstof.  
  • Is de brandstoffilter schoon? Wanneer deze niet zuiver is kan dit van invloed zijn op de werking van de kachel. U kunt de brandstoffilter uitkloppen en schoonspoelen met brandstof. Let op; doe dit nooit met water. 

 

Wanneer je geen gebruik maakt van hoge kwalitatieve (zuivere) brandstof kan dit gevolgen hebben voor het gebruik van de kouskachel. Dit komt door de aromaten uit de brandstof die voor afzetting kunnen zorgen. De kouskachel kan hierdoor de volgende klachten geven; 

  • De kous wordt hard. Hierdoor kan de kouskachel geen volledige verbranding geven. 
  • Het kousmechanisme kan slechter gaan functioneren waardoor je de kous niet goed meer kan opdraaien en/of de kous zakt tijdens het branden.  

Contacteer ons

Als je vragen of opmerkingen hebt of hulp nodig hebt met je Qlima brandstofkachel, aarzel dan niet om contact op te nemen met ons vriendelijke supportteam.

 

We zijn er om ervoor te zorgen dat jouw ervaring comfortabel en probleemloos is.