Info & Support

Mobiele airconditioners

Lees meer over de Qlima mobiele airconditioners 

FAQ - Mobiele airconditioners

Welke airco is het meest geschikt voor de ruimte die ik wil koelen? Een mobiele airco of een wandsplit unit?

Bij het kiezen van een airco moet je letten op de volgende punten; 

  • Hoe groot is de ruimte? Hiervoor dien je de kubieke meters van de ruimte uit te rekenen (lengte xbreedte xhoogte) zorg hierbij dat je altijd de juiste aantal m3 neemt voor het uitzoeken van een airco.  
  • In wat voor soort ruimte ga je de airco plaatsen? Is dit een zolder/bovenverdieping? Zijn er grote ramen aanwezig? Staat de zon op de warmste uren van de dag op de ruimte te schijnen? Wat is de isolatie in de ruimte?  

Bij ruimtes met verzwarende omstandigheden zoals een zolder/bovenverdieping of ruimte met plat dak kun je beter kiezen voor een wandsplit unit. 

Als de afvoerslang van de airco uit het raam moet hangen, komt toch alle warmte weer naar binnen?

De afvoer is nodig om de warme lucht af te voeren naar buiten. Daarmee komt er inderdaad weer wat relatief warme lucht binnen in de ruimte die het apparaat weer moet gaan koelen. 

Je kunt er daarom het beste voor zorgen dat de ontstane kier zo klein mogelijk is. Wij adviseren om een window fitting kit te gebruiken om deze kier zo klein mogelijk te maken.  

Hoelang duurt het om een kamer ruimte te koelen met de airco?

Of je snel of minder snel resultaat behaalt met een mobiele airconditioner is sterk afhankelijk van de omstandigheden (grootte van de te koelen ruimte, isolatie, plat dak, aantal ramen, …). Als de temperatuur in de ruimte reeds hoog is opgelopen (vb. Hittegolf) kan het inderdaad een poosje duren voordat er een aangename temperatuur gehaald is. Wij adviseren in de ochtend te starten met koelen en de temperatuur niet meteen erg laag in te stellen. Het is beter de ingestelde temperatuur geleidelijk aan te verlagen. 

Kan ik de mobiele airco 2 uurtjes op de bijv. de kinderkamer laten draaien en vervolgens 2 uur op de ouderslaapkamer zetten?

Uit de praktijk blijkt dat 2 uur koelen niet voldoende is om echt resultaat te behalen. 

Wanneer je de ruimte wil ontvochtigen kunt u de mobiele airco wel een korte periode laten werken om een wat beter klimaat in de ruimte te krijgen.  

Kan ik de mobiele airco meteen aanzetten na aankoop?

Nee, net als bij een koelkast of vrieskast moet de mobiele airco na vervoer eerst minimaal 2 uur stilstaan voordat je hem kunt gebruiken. 

Is het mogelijk om de luchtafvoerslang te verlengen of ontstaat hierdoor een probleem bij de mobiele airco?

Het advies is om de luchtafvoerslang niet te verlengen omdat dit problemen zou kunnen geven. Er wordt door de mobiele airco vocht en warme lucht door de luchtafvoerslang naar buiten afgevoerd en wanneer de luchtafvoerslang verlengd is kan het gebeuren dat de warme lucht niet goed naar buiten weg afgevoerd kan worden en kan de mobiele airco oververhit raken en defect gaan. Ook kan het gebeuren dat het vocht wat als waterdamp door de luchtafvoerslang naar buiten toe afgevoerd wordt neerslaat in de luchtafvoerslang en dan als vocht terug kan stromen naar de mobiele airco en ook hierdoor kan de mobiele airco defect gaan.  

Als bij het koelen water vrijkomt, waar blijft dat dan?

Doordat de aangezogen lucht langs de ijskoude verdamper stroomt, condenseert dit waardoor de waterdamp uit de lucht wordt opgenomen. 

Deze druppeltjes worden opgevangen in een bakje dat moet worden leeggemaakt of dit water wordt, zoals bij de nieuwe airco's van Qlima, gebruikt om de condensor te koelen. Hierdoor verdampt het water en wordt samen met de warme lucht naar buiten geblazen. 

Je hoeft bij de Qlima airco's dus geen bakjes met water te legen. Via de afvoerslang wordt dit naar buiten geblazen. 

Handleidingen & Documenten

Waar kan ik de handleiding vinden?

Je vindt de handleiding in de doos. Als je de handleiding niet meer hebt, kun je deze online bekijken.

Onderhoud

Welk onderhoud is er nodig voor mijn mobiele airconditioner?
  • Zorg ervoor dat je de filters regelmatig schoonmaakt, wat je kunt doen door ze te stofzuigen of te wassen in lauw water. Ze moeten regelmatig worden gecontroleerd om er zeker van te zijn dat ze niet verstopt zijn met stof of andere deeltjes. Als de filters beschadigd zijn, moeten ze worden vervangen.
  • Zorg ervoor dat de luchtkanalen niet verstopt raken en dat de lucht vrij door het apparaat kan stromen.
  • Het is altijd een goed idee om de gebruikershandleiding bij je apparaat te raadplegen voor specifieke instructies over hoe je het moet onderhouden.
Mijn mobiele airco stopt ineens met koelen en geeft een signaal dat het waterreservoir vol is. Wat moet ik doen?

Het kan voorkomen dat de vochtigheid in de lucht +/- 80 % of hoger is, dan kan het voorkomen dat niet al het vocht wat uit de lucht onttrokken wordt als waterdamp naar buiten toe afgestaan kan worden en dan zal dit vocht onder in een klein intern waterreservoir terecht gaan komen. Op dat moment kun je het beste tijdelijk een waterafvoerslang onder bij de mobiele airco aanleggen zodat het vocht op die manier afgevoerd gaat worden en hierdoor het cooldownsysteem bij de mobiele airco uitgeschakeld wordt. Wanneer het cooldownsysteem uitgeschakeld is zal de mobiele airco nog steeds koude lucht in de ruimte verspreiden. 

Hoe sla ik het product op?

Pak het apparaat goed in en bewaar het op een koele, droge plaats (bij voorkeur in de originele verpakking).

Probleemoplossing

Mijn mobiele airco behaald de ingestelde temperatuur niet

Het is afhankelijk van omstandigheden hoeveel verkoeling een mobiele airco kan geven in een ruimte. Is het een zolder/ bovenverdieping/ ruimte met een plat dak of is het een woonkamer waar nog een verdieping boven aanwezig is?  

 

Bij een zolder/ bovenverdieping/ ruimte met een plat dak schijnt de zon continue op deze ruimte en zal het warmer worden dan bij een woonkamer/ slaapkamer waarbij nog een verdieping erboven aanwezig is

Mobiele airco maakt veel geluid wat is daaraan te doen?

Wanneer je een mobiel airco aanzet kun je de ventilatorstand op een lage of hoge stand instellen. Wanneer de mobiele airco gaat koelen wordt de compressor ingeschakeld en die zal de geluiden van de lage en hoge stand van de ventilator gaan overrulen. Wanneer een mobiele airco ineens een harder geluid gaat produceren wat niet zou moeten kun je het beste de filter set controleren of dat deze goed schoon is en/of de luchtafvoerslang goed aangelegd is zoals vermeld wordt in een gebruikershandleiding. 

Mijn mobiele airco staat al 3 uur op en het is in de kamer nog steeds 30 °C. Wat nu?

Wanneer de buiten temperatuur hoog is en je wil de ruimte verkoelen heeft uw mobiele airco hier enige tijd voor nodig. Wij adviseren dan ook om de mobiele airco tijdig aan te zetten en de ruimte afgesloten te houden. Het is voor de mobiele airco gemakkelijker om de temperatuur vast te houden dan deze te laten dalen. 

 

De ventilator bij een mobiele airco voert 100% lucht uit de ruimte door de mobiele airco heen. Van die 100% lucht wordt +/- 20% lucht met de warmte en waterdamp (cooldownsysteem) door de luchtafvoerslang naar buiten afgestaan. Dat betekent dat +/- 80% lucht gekoelde en drogere lucht in de ruimte afgestaan wordt waar de mobiele airco staat. 

 

Contacteer ons

Als je vragen of opmerkingen hebt of hulp nodig hebt met je Qlima mobiele airconditioner, aarzel dan niet om contact op te nemen met ons vriendelijke supportteam.

 

We zijn er om ervoor te zorgen dat jouw ervaring comfortabel en probleemloos is.