Info & Support

Luchtontvochtigers

Lees meer over Qlima luchtontvochtigers

FAQ - Luchtontvochtigers

Mijn ontvochtiger brengt ook warmte voort in de ruimte, hoe kan dit?

Bij het ontvochtigen draait de compressor in het product en hierdoor komt er wat warmte vrij bij de luchtontvochtiger.

Welke luchtontvochtiger is voor mij het meest geschikt?

De keuze van het type luchtontvochtiger hangt af van verschillende aspecten. Over het algemeen geldt dat hoe groter de capaciteit is, hoe sneller het gewenste effect bereikt wordt. Van belang is dat de ontvochtiger de lucht in de ruimte goed en zo vaak mogelijk circuleert. 

Kan ik de luchtontvochtiger na aankoop meteen aanzetten?

 Nee, net als bij een koelkast of vrieskast moet je de luchtontvochtiger na vervoer minimaal 2 uur rechtop staan zonder stroomtoevoer. Wij adviseren je de ontvochtiger bij voorkeur 24 uur rechtop te laten staan, alvorens het in gebruik te nemen.

Hoe kan ik een luchtontvochtiger het beste vervoeren?

Luchtontvochtigers moeten altijd rechtop vervoerd worden in een passende, stevige verpakking. Indien de apparaten op een andere wijze vervoerd worden kan dit schade tot gevolg hebben aan het apparaat.

Tot welke temperatuur kunnen de Qlima D 6xx en D 8xx serie ontvochtigers werken?
 • Wanneer een temperatuur in een ruimte 18 graden of hoger is kunnen deze luchtontvochtigers het beste een ruimte ontvochtigen.
 • Wanneer een temperatuur in een ruimte tussen 12 en 18 graden is kan het zijn dat er bevriezingsverschijnselen optreden waardoor de luchtontvochtiger tijdelijk zal stoppen met ontvochtigen. Dan zal de ventilator op een hogere snelheid draaien voor het laten ontdooien waardoor de luchtontvochtiger weer zal gaan ontvochtigen. 
 • Wanneer een temperatuur in een ruimte tussen de 5 en 12 graden is zullen er vaker bevriezingsverschijnselen gaan optreden en kan het zijn dat het langer duurt dat intern in het apparaat de ontdooiing langer duurt. Je zou dan een warmtebron kunnen gebruiken in de ruimte om bevriezingsverschijnselen tegen te gaan, of je kunt kiezen voor een adsorptie luchtonvochtiger zoals de Qlima DD 208.

Handleidingen & Documenten

Waar kan ik de handleiding vinden?

Je vindt de handleiding in de doos. Als je de handleiding niet meer hebt, kun je deze online bekijken.

Onderhoud

Hoe sla je het product op?

Pak het apparaat goed in en bewaar het op een koele, droge plaats (bij voorkeur in de originele verpakking).

Probleemoplossing

Wat betekenen de foutmeldingen C1, C2 en C8 bij een Qlima D 6xx serie luchtontvochtiger?
 • C1 betekent dat de temperatuursensor verdamper defect kan zijn. Controleer eerst of de filters nog goed schoon zijn waardoor er voldoende lucht door het apparaat heen gevoerd kan worden. 
 • C2 betekent dat de temperatuur/ontvochtigingssensor defect is en vervangen dient te worden, deze bevindt zich op de printplaat. 
 • C8 Lekkage van het koudemiddel. 
Waterreservoir bij de D 6xx serie en/of D 8xx serie luchtontvochtiger loopt niet vol?
 • Controleer of het waterreservoir goed teruggeplaatst is bij de luchtontvochtiger. 
 • Controleer of bij de Qlima D 630 P Smart luchtontvochtiger de u-bocht, zie gebruikershandleiding, goed geplaatst is. 
 • Controleer of bij de Qlima D 630 P Smart luchtontvochtiger de pomp ingeschakeld is maar er geen waterafvoerslang aangebracht is. 
Waterbak bij de D 720 Cube luchtontvochtiger loopt niet vol?

Controleer of je bij de luchtontvochtiger Qlima D 720 Cube de opvangbak goed teruggeplaatst hebt zoals vermeld staat in de gebruikershandleiding.

Waarom stopt de ventilator bij een Qlima luchtontvochtiger niet met draaien?

Bij Qlima luchtontvochigers blijft de ventilator continue draaien om lucht langs de temperatuur/ontvochtigingssensor in het product te voeren.

De compressor gaat draaien om te ontvochtigen wanneer de luchtvochtigheid in de lucht die langs deze sensor komt hoger is dan de ingestelde waarde. Wanneer de luchtvochtigheid in de lucht lager is dan de ingestelde waarde zal de compressor weer gaan stoppen. 

Waarom werkt de continue waterafvoer niet naar behoren wanneer ik de pompfunctie ingeschakeld heb bij de Qlima D 6xx luchtontvochtiger?
 • Bij een D 612 / 620 / 812 Smart / 820 A Smart / 720 Cube en DD 208 dien je de waterafvoerslang goed aflopend aan te leggen. Wanneer hier een kronkel in zit zal het vocht wat afgevoerd dient te worden dit als een obstakel waarnemen en dan alsnog een makkelijkere weg gaan volgen en dat is naar het waterreservoir. 
 • Bij de D 630 P Smart dient men de waterafvoerslang goed recht naar achteren aan te leggen waardoor deze daarna aflopend naar beneden gaat om vocht vrij te kunnen laten wegstromen. Let op dat er geen kronkel naar beneden is en daarna weer omhoog omdat de pomp die aangezet dient te zijn niet kan overbruggen. 
 • Bij de D 630 P Smart kan men ook de waterafvoerslang omhoog aanleggen. Let hierbij dus op dat de waterafvoerslang dan ook direct naar boven toe gaat en niet eerst naar beneden omdat de pomp dit niet kan overbruggen. De pomp kan op deze manier het vocht +/- 3 meter omhoog pompen. 
 • Wanneer je het uiteinde van de waterafvervoerslang naar bv een emmer toe aanlegt, let er dan altijd op dat het uiteinde van de waterafvoerslang niet helemaal in de emmer waar het water naar dient te gaan hangt maar dat de waterafvoerslang bovenaan bij deze emmer blijft hangen. 
De luchtontvochtiger ontvochtigt niet goed meer (het duurt langer)

Is de ingestelde luchtvochtigheid bij de luchtontvochtiger bijna bereikt? Er kan een verschilpercentage van 3% van toepassing zijn. 

 

Zijn de filters bij de luchtontvochtiger goed schoon zodat er ook voldoende lucht uit de ruimte door het apparaat heen gevoerd kan worden om goed te ontvochtigen? 

Ik heb de filter vervangen bij de D 6xx luchtontvochtiger, maar het toestel blijft 'filter vervangen' aangeven.

Bij een Qlima D 6xx luchtontvochtiger dien je het apparaat te resetten. Dit doe je door 5 seconden de timer toets in te drukken.

Ik kan mijn waterreservoir bij de D 6xx serie luchtontvochtiger er niet uit halen?

Bij een D 6xx serie luchtontvochtiger dien je het waterreservoir op de hoeken aan de voorzijde boven wat in te drukken en dan het waterreservoir eruit te trekken. 

Mijn ontvochtiger D 630 P Smart lekt?
 • Het is belangrijk om de u-buis aan te brengen bij de D 630 P Smart om lekkage te voorkomen, zie uitleg en foto in de gebruikershandleiding. 
 • Wanneer je de D 630 P Smart luchtontvochtiger voor de eerste keer aan zet is hoogstwaarschijnlijk de pomp ingeschakeld en dien je deze uit te zetten zodat er geen lekkage ontstaat van water. 

Contacteer ons

Als je vragen, problemen of hulp nodig heeft met je Qlima luchtontvochtiger, aarzel dan niet om contact op te nemen met ons vriendelijke support team.

 


Wij zorgen ervoor dat jouw ervaring comfortabel en probleemloos verloopt.