Info & Support

Pelletkachel

Lees meer over Qlima pelletkachels

FAQ - Pelletkachels

Wat voor aanvoerbuis en/of afvoerbuis dien je te gebruiken bij de installatie van een Qlima pelletkachel?

Wanneer je de Qlima pelletkachel wil gaan installeren willen we je adviseren om de installatie handleiding door te nemen.  

Een aanvoerbuis dient een diameter van 50 mm of 60 mm te hebben. 

De afvoerbuis dient de eerste zes meter een diameter van 80 mm te hebben, let daarbij op dat iedere bocht/ T-stuk die aangebracht wordt als 1 meter geteld wordt. Wanneer je meer dan 6 meter afvoerbuis aan dient te leggen dien je na 6 meter over te gaan van 80 mm naar 100 mm doorsnede. Dit is de uitwendige doorsnede van de benodigde buizen. 

Waar kun je installatiematerialen voor pelletkachels kopen?

Er zijn verkooppunten die zelf installatie sets hebben voor pelletkachels en er zijn ook internetwinkels die installatie sets verkopen. Je dient er goed op te letten wat er precies nodig is zoals bv t-stuk - enkelwandige buizen - dubbelwandige buizen - regenkap - trekkap. Let er ook op dat niet alle materialen van buizen geschikt zijn voor de installatie bij een pelletkachel. 

Kan je ook een dubbelwandige buis gebruiken bij de installatie van een pelletkachel?

Bij de pelletkachels wordt soms ook gebruikgemaakt van een concentrisch systeem wanneer het een binnen ruimte in een gebouw is. Op een afbeelding lijkt het dan of de lucht aan- en afvoerbuis beide op dezelfde pijp aangesloten zijn, maar inwendig zit er 1 buis op de ( warme buis ) binnen buis aangesloten

Waar kan ik terecht voor een ingebruikstelling, storing en onderhoud van een Qlima pelletkachel?

U kunt contact opnemen met de erkende Qlima pelletkachelinstallateur PSN.  

PSN heeft monteurs in geheel Nederland en u kunt bellen naar 085-0161423 of een aanvraagformulier op de internetsite www.psn.nu invullen. 

Kosten ingebruikstelling van een Qlima pelletkachel en Tectro pelletkachel?

Ingebruikstelling Qlima pelletkachel bij 1ste bezoek is gratis. Ingebruikstelling Tectro pelletkachel bij bedraagt € 250,00 incl. BTW 

De installatie van de pelletkachel wordt afgekeurd, wat nu?

De erkende Qlima pelletkachelmonteur van PSN beoordeelt bij het bezoek voor de ingebruikstelling of de installatie bij de pelletkachel goed is. Wanneer de installatiemonteur constateert dat er gebreken bij de installatie van toepassing zijn kan hij de ingebruikstelling niet uitvoeren op dat moment. De installatiemonteur zal op dat moment een advies geven wat er veranderd dient te worden. De installatiemonteur zal overleggen of je de werkzaamheden door de installatiemonteur wilt laten uitvoeren tegen betaling. Wanneer je aangeeft zelf de installatie te willen verbeteren dien je voor een nieuwe ingebruikstelling een nieuwe afspraak te maken en deze ingebruikstelling dient je te voldoen bij het nieuwe bezoek van de installatiemonteur.

Waar kan ik goede pellets kopen voor de Qlima pelletkachel?

Er zijn diverse verkooppunten waar je verschillende merken pellets voor pelletkachels kunt kopen. PVG International BV heeft geen pellets in het assortiment van het merk Qlima. Het is belangrijk dat de pellets voldoen aan bepaalde richtlijnen om problemen bij pelletkachels te voorkomen. Het advies is om pellets te kopen met een diameter van 6 mm en een lengte van 18 mm en Europees ENplus kenmerk/ Din gecertificeerd zijn. 

Kan ik zelf een installatie van een pelletkachel verzorgen?

Je kunt zelf een installatie van een pelletkachel verzorgen maar let hierbij op dat je goede installatiematerialen hiervoor gebruikt en dat je goede informatie inwint over verschillende soorten installatie. Je dient er altijd voor te zorgen dat een afvoerbuis +/- 30 cm boven een dakgoot of nok van een dak uit komt. Let op wat voor buizen je waar mag aanbrengen, enkelwandig/dubbelwandig / concentrisch systeem. Op de internetsite van PVG International BV, www.qlima.nl, kun je gegevens lezen over installatie mogelijkheden van Qlima en Tectro pelletkachels. Voordat je een pelletkachel gaat installeren raadpleeg dan ook voorwaarden die uw gemeente aangeeft voor pelletkachels. Let op dat iedere Qlima en Tectro pelletkachel in gebruik gesteld dient te worden en dat dit dient te gebeuren door de erkende Qlima pelletkachelmonteur van PSN. Door de ingebruikstelling wordt ook de garantie geactiveerd voor de pelletkachel. 

Waarom valt een branderpot niet onder de garantie?

Bij een pelletkachel zijn onderdelen in het product aanwezig die onderhevig zijn aan slijtage waar geen garantie op van toepassing is, dit geldt bv voor een branderpot, ontstekingsstaaf en pakkingen. Dit staat bij de garantievoorwaarden in een gebruikershandleiding vermeld. 

Handleidingen & Documenten

Waar kan ik de handleiding vinden?

Je vindt de handleiding in de doos. Als je de handleiding niet meer hebt, kun je deze online bekijken.

Onderhoud

Hoe vaak moet ik de kachel schoonmaken?

Het advies is om na ieder gebruik van de pelletkachel wanneer deze afgekoeld is en/of de dag erna voordat de pelletkachel weer gebruikt gaat worden de aslade, het kachelruitje en de branderpot schoon te maken.  

Het advies is om dagelijks de warmtewisselaar te reinigen, 1x per week de pellettoevoerbuis te reinigen en iedere 2 weken de vuurhaard te reinigen. 1x per jaar en/of bepaalde branduren die in een gebruikershandleiding van de pelletkachel vermeld staan, dient er door de erkende Qlima pelletkachelmonteur van PSN een onderhoudsbeurt uit gevoerd te worden. Op dat moment zal er SERV als melding in de display verschijnen. 

Probleemoplossing

Mijn pelletkachel maakt veel lawaai?

Wanneer de pelletkachel nieuw is, is het belangrijk dat de pelletkachel door de erkende Qlima pelletkachel installateur in gebruik gesteld wordt. De Qlima pelletkachelmonteur test de pelletkachel nadat er eventuele instelling die nodig zijn verricht zijn of dat alles goed functioneert. Er zou dan geen lawaai vanuit de pelletkachel waarneembaar mogen zijn.

Je zal wel altijd wat geluid vernemen van o.a. ventilatoren en het doorvoeren van pellets. Onderhoud wat je zelf kan doen speelt ook een belangijke rol dat dit goed en tijdig gebeurt bij een pelletkachel en ook de onderhoudsbeurt die een erkende Qlima pelletkachelmonteur dient uit te voeren. Wanneer een pelletkachel meer geluid gaat produceren kunnen er verschillende dingen aan de hand zijn en dat dient dan meestal onderzocht te worden door de erkende Qlima pelletkachelmonteur. Het kan gebeuren dat bv de schroef die de pellets doorvoert door slijtage vervangen dient te worden en dit kan alleen ter plekke beoordeelt worden. 

Na 2 maanden is het ruitje van mijn pelletkachel al helemaal zwart, hoe kan dit?

Het is belangrijk om iedere dag het ruitje bij de pelletkachel schoon te maken zoals ook in de gebruikershandleiding aangegeven staat. Bij het verbranden van houtsoorten komt er aanslag vrij wat ervoor zorgt dat een ruitje van de deur bij een pelletkachel vuil wordt en wanneer dit niet regelmatig schoongemaakt wordt zal het ruitje na verloop van tijd helemaal zwart worden en kan het iets lastiger zijn om schoon te maken. 

Hoe moet ik een melding op het display resetten?

Bij een pelletkachel kun je meldingen die op een display komen niet altijd resetten. Er zijn verschillende meldingen die je kunt krijgen en in de gebruikershandleiding kun je voor bepaalde meldingen zien of en hoe je zelf dit kan oplossen maar er zijn ook meldingen die je niet zelf opgelost kan krijgen waarvoor de erkende Qlima pelletkachelmonteur ingeschakeld dient te worden. Melding voor bepaald onderhoud wat nodig is en/of vervanging van een onderdeel. Afhankelijk wat voor melding je in het display krijgt kan het zijn dat er onderdelen bij de pelletkachel schoongemaakt dienen te worden en sommige dingen kun je hier zelf voor verzorgen maar het kan ook zijn dat er een onderhoudsbeurt door een erkende Qlima pelletmonteur nodig is. 

De deur van mijn pelletkachel staat scheef?

Wanneer het een nieuwe pelletkachel is waarbij de ingebruikstelling door de erkende Qlima pelletkachelmonteur nog verzorgd dient te worden kun je dit aangeven bij de pelletkachelmonteur wanneer je een afspraak gaat inplannen om de ingebruikstelling uit te laten voeren. De pelletkachelmonteur kan de deur bij de pelletkachel opnieuw afstellen. Wanneer de pelletkachel al wat ouder is kunt u dit probleem aangeven bij een onderhoudsbeurt die verzorgd wordt door de erkende Qlima pelletkachelmonteur. Je kunt ook een contactformulier kunnen invullen op de internetsite www.qlima.nl zodat er een kleine handleiding over het herstellen van de ophanging van de deur gemaild kan worden om het zelf op te lossen. 

Contacteer ons

Als je vragen of opmerkingen hebt of hulp nodig hebt met je Qlima pelletkachel, aarzel dan niet om contact op te nemen met ons vriendelijke supportteam.

 

We zijn er om ervoor te zorgen dat jouw ervaring comfortabel en probleemloos is.