Een slecht binnenklimaat wordt vaak genoemd als oorzaak van allerlei gezondheidsklachten. Maar wanneer is de lucht in huis gezond? Temperatuur, vochtigheid en de aanwezigheid van stofdeeltjes spelen hierbij een belangrijke rol.
Mensen die een ruimte behaaglijk vinden, verwijzen meestal naar de temperatuur. Toch bepaalt niet alleen de temperatuur of we het warm of koud hebben. Ook luchtbeweging is van invloed; wat in de zomer voelt als een verfrissend briesje kan in de winter onaangename tocht zijn. Verder speelt de luchtvochtigheid en zuiverheid een grote rol in de kwaliteit van de lucht. Wanneer de vier factoren op elkaar zijn afgestemd, ontstaat een gezond binnenklimaat.
Extremen
Met het binnenklimaat beschermen we ons tegen weersinvloeden van buiten.We willen ons binnenshuis, ongeacht het seizoen, prettig voelen. Nederland heeft vooral wisselvallig weer met extremen, ondanks het ‘gematigde zeeklimaat’. Zo zijn er sinds het begin van deze eeuw al zes hittegolven geweest. De hittegolf in 2006 duurde 16 dagen en telde 8 tropische dagen met een temperatuur boven 30 graden. De jaren 2006 en 2007 waren bovendien de warmste jaren sinds het begin van de Nederlandse weermetingen in 1706. Nederlandse winters zijn zelden meer streng, maar wel koud.
Optimale temperatuur
Om goed te functioneren, heeft ons lichaam een constante temperatuur nodig van 37 graden Celsius. Daar zorgt het in de regel zelf voor. Bij kou verbruikt een lichaam meer energie om op temperatuur te blijven. De interne thermostaat van mensen varieert licht; vrouwen hebben het over het algemeen sneller koud dan mannen. En hoewel mensen zich kunnen aanpassen aan extreme weersomstandigheden, functioneren we het beste als het in de omliggende ruimte tussen de 18 en 22 graden Celsius is. Het lichaam heeft dan de minste energie nodig om op temperatuur te blijven. Voor een slaapkamer geldt een temperatuur van 18 graden. In ruim 17 procent van de woningen in Nederland wordt het in de zomer te warm.
Te nat of te droog
De optimale temperatuur wordt pas als behaaglijk ervaren als de lucht ook de juiste vochtigheid heeft. De invloed van vochtigheid op de gevoelstemperatuur blijkt uit het voorbeeld van de sauna: met een schep water op de kachel wordt de luchttemperatuur niet hoger, maar het voelt warmer aan door de hogere luchtvochtigheid. Gezonde binnenlucht heeft een relatieve luchtvochtigheid tussen 40 en 60 procent. Met een hygrometer is de luchtvochtigheid in de ruimte eenvoudig vast te stellen. Bewoners, huisdieren en planten produceren dagelijks ongeveer 10 liter vocht in huis. Natte lucht kan leiden tot benauwdheid. Hoe droger de lucht, hoe meer vocht ons lichaam af staat. Dat is te merken aan droge slijmvliezen, waardoor ogen, neus en keel geïrriteerd raken.
Zuivere lucht
Bij een juiste luchtvochtigheid zijn isoleren en ventileren in balans. Met isoleren zit het in de meeste Nederlandse huizen wel goed, maar veel mensen ventileren te weinig. De lucht in huis is daardoor zelfs vaak vervuilder en vochtiger dan de buitenlucht. Een raam openzetten is in de stad of langs een drukke weg niet altijd de oplossing. De meeste vervuiling komt echter van binnenuit: van huishoudelijke apparaten, schoonmaakproducten, bouwmaterialen, de aanwezigheid van mensen en dieren en niet zelden van slecht functionerende verwarmingstoestellen. De lucht vermengt zich daardoor met stof, pollen, huisstofmijt, huidschilfers, vluchtige organische stoffen en micro-organismen zoals bacteriën, virussen en schimmels.
Gevoeligheid
Net als bij de temperatuur is ook bij de luchtkwaliteit de luchtvochtigheid van belang. Schimmels en bacterieën houden van vochtige lucht. Droge lucht irriteert de slijmvliezen, waardoor de gevoeligheid voor stoffen, virussen en allergenen in de lucht toeneemt De reactie op vervuiling binnenshuis varieert sterk per persoon. Sommigen hebben nergens last van, anderen krijgen branderige ogen, huiduitslag, een continue gevoel van verkoudheid of hoofdpijn. Gebrek aan concentratie en allergische of astmatische reacties komen ook voor.
Als de lucht fris is, op de juiste temperatuur en ook de vochtigheid blijft in balans, dan is sprake van een zogenoemde ‘perfecte luchtkwaliteit’. Uit onderzoek blijkt dat de mens onder deze omstandigheden zowel lichamelijk als geestelijk het beste fuctioneert. Gelukkig is het klimaat in huis prima zelf te regelen. Eigen invloed op het binnenklimaat blijkt belangrijk: de mens voelt zich het prettigst als hij de temperatuur en ventilatie zelf kan regelen.
Verder lezen over luchtreinigers
- Wees voorbereid op de pollentijd
- Zorg voor schone lucht met een Qlima luchtreiniger
- Luchtkwaliteit in huis, belangrijk voor je gezondheid
Expert voor het binnenklimaat
Qlima levert innovatieve producten voor verkoeling, verwarming, ventilatie en vochtregulatie van lucht. Qlima luchtreinigers zijn voorzien van de nieuwste filtersystemen uit de professionele clean room technologie, zoals een HEPA-filter dat stof, schimmels, pollen en bacteriën uit de lucht opvangt.